Slaapzakken

Onze tips voor
Slaapzakken

Werking van een slaapzak

Het is haast moeilijk te geloven, maar een slaapzak maakt je niet warm. Jij maakt als slaper de slaapzak namelijk warm en het enige dat de slaapzak doet is die warmte dusdanig lang vasthouden dat je op een aangename manier de nacht kunt doorbrengen. Wat de slaapzak namelijk doet is de lucht die erin zit zo lang mogelijk vasthouden. En die lucht wordt dus opgewarmd door je eigen lichaamstemperatuur.

Om deze reden is het ook zo belangrijk dat je zo min mogelijk kleding draagt als je je slaapzak inkruipt. Die kleding houdt immers de warmte vast, waardoor de lucht in de slaapzak niet echt lekker warm wordt. En dus blijft het ook koud in de slaapzak.

Heb je het echter al flink koud en je lichaamstemperatuur is bijzonder laag, kruip dan in je slaapzak met kleren aan en doe steeds wat uit. Op die manier kun je langzaam warm worden en ga je steeds meer warmte uitstralen naar de lucht in de slaapzak.

Uiteraard helpt het altijd als je naast je slaapzak ook een goed slaapmatje gebruikt. Deze zorgt er immers voor dat de koude grond niet al te veel van de warmte van de slaapzak trekt, waardoor je nog langer warm blijft. Een andere reden om een dergelijk matje te gebruiken is het comfort dat het biedt tegen kleine oneffenheden in het grondoppervlak. En natuurlijk komt een zachtere ondergrond altijd je nachtrust wel ten goede.

Verschillende vormen

Er zijn eigenlijk maar twee verschillende vormen slaapzakken: het dekenmodel en het mummiemodel. En elk hebben zij hun eigen specifieke eigenschappen, voor- en nadelen.

Het dekenmodel
Dit is het oudste model. Het is een slaapzak in de vorm van een rechthoek en als je ‘m openritst kun je ‘m eventueel gebruiken als deken. Dekenmodellen zijn zoals gezegd recht van vorm en geven je daardoor meer ruimte tijdens het slapen. Je kunt je er makkelijker in omdraaien en als je er twee aan elkaar ritst kun je samen lekker comfortabel slapen. Dat geeft echter ook een nadeel, namelijk de grote hoeveelheid lucht die er in zit. En des te meer lucht er in een slaapzak zit, des te meer je lichaam moet verwarmen. Daarom is een dekenmodel vaak niet geschikt voor winterhikes of andere overnachtingen waar de temperatuur in de buurt van het vriespunt komt.

Het mummiemodel
Om het grote nadeel van het dekenmodel op te lossen, kwam de mummie-slaapzak op de markt. Dit model is krapper, het sluit namelijk beter aan bij het menselijk lichaan: onderaan bij de voeten is het smal, bij het middenlichaam is het breder en bij het hoofd weer smal. Daarnaast hebben sommige mummie-slaapzakken een capuchon, welke je over je hoofd kunt trekken. Daardoor ontstaat er een kleinere hoeveelheid ruimte in de slaapzak en hoeft je lichaam dus minder lucht te verwarmen.

Kortom
Dekenmodel: bij warm weer, meer bewegingsvrijheid
Mummiemodel: bij koud weer, minder bewegingsvrijheid.

Verschillende vullingen

Net als bij vormen geldt bij vullingen dat er twee (hoofd) vormen van vulling zijn: echt dons en kunstvezels. En hoewel dons bijna alleen maar voordelen heeft, kiezen toch veel mensen voor kunstsofvezels. Kortweg omdat dons ook een behoorlijk hoge prijs met zich meebrengt.

Een groot nadeel van dons is echter dat het vocht niet goed afstoot en zelfs redelijk lang vasthoudt. Dit kan tot gevolg hebben dat je slaapzak alsnog zwaar wordt door de hoeveelheid vocht die er in zit of (erger) dat de vulling van je slaapzak gaat bevriezen door de hoeveelheid vocht die erin zit. En daar hebben de meeste kunststofvezels nou net geen last van. Zij transporteren vocht veel makkelijker en zorgen er dus al snel voor dat je slaapzak weer droog en licht van gewicht wordt. Maar zoals gezegd staat daar de lagere isolatiewaarde tegenover.

Plus en min:

Polyester

Dons

 

+ relatief lage prijs

+ duurzaam

 

+ geen vochtopname

+ gewicht/isolatieverhouding

 

+ niet allergieversterkend

+ licht

 

+ houdt geen ‘luchtjes’ vast

+ makkelijk te comprimeren

 

- beperkte levensduur

- hoge prijs

 

- zwaarder

- lage isolatie bij vochtopname*

 

- moeilijk te comprimeren

- allergieversterkend

 

Accessoires

Als je denkt dat je er met alleen slaapzak bent, dan heb je het goed mis. Er zijn nog zeer veel andere zaken die belangrijk zijn om goed te kunnen slapen of optimaal gebruik te kunnen maken van je slaapzak. Hieronder een opsomming van enkele accessoires waar je aan kunt denken.

Bivakzak
Is een tent te zwaar of te groot of wordt je plots overvallen door een regenbui in de nacht, dan biedt een bivakzak je een uitkomst. Je hebt ze van nylon (voor een enkele nacht) of van Gore-Tex (voor vaker en langduriger gebruik). Het zijn als het ware grote hoezen waar je met slaapzak en al in gaat liggen. De grotere bieden dan naast plaats voor je slaapzak ook nog plaats voor enkele kleine zaken als je schoenen en kleding. Een bivakzak kan uitstekend dienst doen als tijdelijk onderkomen, maar voor langere tijd is een een-persoonstentje wellicht beter te gebruiken

Binnenzak
Al eerder genoemd is de binnenzak. Ideaal om je slaapzak schoon te houden of gewoon de isolatiewaarde van je slaapzak met enkele graden te verhogen. Dit kan soms 2 tot 4 graden schelen, koop je een binnenzak van fleece, dan zelfs 4 tot 6 graden.

Compressiezak
Wil je je slaapzak zo klein mogelijk meenemen, koop er dan een compressiezak bij. Deze zakken zijn ideaal om ervoor te zorgen dat je slaapzak (opgefrommeld) in het onderste vak van je rugzak past. Bewaar je slaapzak echter nooit voor langere tijd in een dergelijke zak. En bij het inpakken van je slaapzak in de compressiezak doe je er het beste aan om de slaapzak met ge-opende rits er gewoon in te proppen. Op die manier breng je de minste schade toe aan rits en tijk/vulling.

Kussen
Een opgerolde jas of trui kan prima dienst doen als kussen. De meeste buitensportzaken verkopen echter ook speciale hoesjes hiervoor, waardoor je de gehele nacht verzekerd ben van een rond en gevuld kussen. De betere kussens kun je ook voor meerdere doeleinden gebruiken (warmhouder, zitvlak).

Slaapmatjes
Tenslotte nog iets over slaapmatjes. Deze zijn er in vele soorten en maten. Je kunt kiezen uit kunststof-schuimmatjes, self-inflatable, opbouwbare en luchtbedden. Voor de hele extreme kou is er ook nog een sort aluminium ondergrond op de markt welke een bijzonder hoge isolatiewaarde heeft omdat de warmte van de slaapzak terug naar boven wordt gekaatst en de kou van de grond naar beneden.

 

 

 

Mega-Camp © 2022 - Alle rechten voorbehouden
Sitemap | Neem contact op | Website: MartinMedia.nl